Allt om lökDet finns inget kök i världen som inte använder lök i någon form. Det är anmärkningsvärt, eftersom de starka oljorna och aromerna i lökar egentligen är kemiska varningssignaler som är till för att vi och andra djur inte ska äta dem. Detta är en förklaring till varför lök – i de flesta fall – tjänar på att tillagas på något sätt.
Det är ingen hångelfaktor på rå lök. |
|
Även stjälken är "lök"Det är inte bara lökens kropp som övervintrar under jorden som är lök. Även det gröna som växer ovan jord är och smakar lök. Att vissa delar av vissa lökar slängs i stället för att hamna i maten är inget annat än slöseri med en fin råvara.
Söt lök lyfter smakerTillagad lök utvecklar en kolaaktig sötma som lyfter fram amdra smaker. Den här grönsaken fungerar med de flesta ingredienser i de flesta kök, men kanske framför allt med: potatis, lever, bacon, smör, tomat, ost, selleri, svartpeppar, vinäger, svamp, gröna örter, med flera, med flera.
Grunden i husmanskostMycket av svensk husmanskost är byggd kring lök. Den är smakrik och saftig och nyttig och kan, liksom rotfrukter, lagras under långa vintrar.
|
Lök är nyttigtDen här grönsaken är bland annat rik på antioxidanter. Den sänker kolesterolvärdet och hjälper till att hålla blodsockret på en hälsosam nivå. Forskning visar till och med att den – antagligen är det leverns sätt att hantera svavelföreningarna som är nyckeln – kan förebygga vissa former av cancer.
700 sorters lökDet finns över 700 arter av lök. Den odlade sorten har sitt ursprung i Centralasien för ca 3 000 år sedan. I forntida Egypten var den en symbol för evigt liv och i medeltidens Europa ansågs den vara både ett livsmedel och ett läkemedel.
De spanska erövrarna spred den gula löken till Amerika – men där åt man redan lokala varianter på lök. Det är ingen tillfällighet att lök i någon form ingår i alla heliga treenigheter i köket. Lökens självförsvarMeningen är att en lök nästkommande år ska bli en ny växt och föra släktet vidare. Det är därför den är utrustad med ett självförsvar som ska få människor och andra djur att avstå från att äta den, de svavelhaltiga ämnen som sticker i näsan och får ögonen att vattnas. Ju fler celler som skadas när du hanterar löken, desto mer av dessa ämnen släpper den ifrån sig. Att finhacka löken släpper fram mer smak än att skära den i stora klyftor. Om du skär den med (från pol till pol) eller mot (över ekvatorn) fibrerna påverkar också smakutsöndringen.
|