HjortstekHär har vi samlat rostbiffen, fransyskan samt ytter- och innanlåret under den vanligaste benämningen: stek. Ibland hittar man även bog prydligt hopknuten, redo att tillagas hel i ugnen och skäras upp i vackert rosa skivor. Har du köpt köttet fryst och har gott om tid rekommenderar vi tjälknöl på hjort.
Bra att veta om hjortstekDen här styckdetaljen är mager. Det är viktigt att du behåller köttets saftighet genom att inte översteka det. Använd termometer! Att tillaga köttet som stek istället för i skivor är ett bra sätt att inte torka ut det i onödan.
Samtliga styckdetaljer som går under namnet stek kan vara lite större om de kommer från en kronhjort än om de kommer från den mindre dovhjorten. |
|
Hur lagar man hjortstek?Låt steken ligga framme så att den blir rumsvarm, och salta den (eller lättgrava med 60 procent socker och 40 procent salt) ungefär 1 1/2 timme innan. Bryn steken runtom i olja för värmen och smör för smaken. Låt steken bli färdig i ugnen på 125 grader. Använd termometer och sikta på 55-60 grader eftersom den kommer att gå upp ytterligare några stekgrader när köttet vilar. Avnjut den omedelbart.
Eller prova hjortstek tvärtom: Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Släng med en kvist timjan i pannan. Grunderna när du lagar en viltstek:
Om du vill ha en rödare stek: Ta ut vid 48 grader. Om du vill ha en rosa stek: Ta ut vid 52 grader. Så lagar du tjälknöl:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. Klassiker - HjortstekTunna, möra skivor tjälknöl med potatisgratäng.
|