HummerEn hummer har kraftiga, breda klor. Den är blåsvart när den plockas upp från havets botten och blir vackert röd först när den kokas. En hummer som väger strax över kilot brukar vara ca 5 år gammal.
Bra att veta
En (levande) amerikansk hummer är något ljusare och brunare än en svensk hummer som är så gott som svart. Den amerikanska har vita (till skillnad från gula) fläckar på sidan av ryggskölden och en tagg på undersidan av "hornet" i pannan. Den amerikanska hummern kan leva på större djup än den svenska, vilket är en anledning till att man är orolig för att levande exemplar som har börjat dyka upp i svenska vatten ska bli en invasiv art.
Många (svenska) kockar anser att hummer som fångas i Nordsjön smakar bättre än sina nära släktingar på andra sidan Atlanten. Om det beror på verkliga skillnader i råvaran eller patriotism är svårt att säga. Hummer har blivit en svensk nyårstradition. Pris och kvalitet på råvaran påverkas av din tajming. |
|
Hur lagar man hummer?Hela hummern ska få rum i det kokande vattnet. Den ska i med klorna och huvudet först.
Kokt hummer ska gärna svalna i sitt spad. Koka gärna i rent och friskt havsvatten. En och en halv matsked salt i en liter vatten motsvarar "Bohusvatten". Ungefärliga koktider (koka hellre för lite än för mycket): Hel hummer upp till ½ kg 8 till 10 minuter Hel hummer upp till 1 kg 12 till 15 minuter Hel hummer upp till 2 kg 15 till 18 minuter Det är slöseri att inte göra fond på hummerns skal. Rosta det först för att locka fram extra mycket smak. Såsen som du gör på fonden från langust eller hummer passar framför allt till mild, pocherad fisk. Du kan tillaga langust på samma sätt som du tillagar hummer, men köttet är något mindre fast och något mindre smakrikt. Konsten att koka hummer. |