Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Fiskguiden / Skaldjur / Hummer / Koka hummer

Konsten att koka hummer

Grundregeln är att inte krångla till det med den här fantastiska råvaran. Och att hellre koka för lite än för mycket.

Salt som havet

Om du kokar hummer i vatten så ska det hålla ungefär samma sälta som havet, 3,5 % eller ca 1.5 msk salt per liter vatten. ”Som Bohusvatten.”

Koka hummerns klor först

Hummern ska snabbt ner i det kokande vattnet med klorna först. Räkna med en minut per hundra gram – och sjud den hellre lite i underkant. Du behöver en stor kastrull med tjock botten.
Koka hummer
till produkten

Koka igen

Om du gör det varsamt – utan att nå kokpunkten – så går det bra att koka upp förkokt hummer. Du kan även steka eller grilla den varm, till exempel i smör smaksatt med vitlök, med snittytan mot pannan eller gallret.

Låt ligga i lagen

Låt gärna hummern svalna i lagen. Vid servering, klyv den i två delar på längden och ta bort matsäcken i huvudet och tarmen längs kroppen.
Täck hummern med spad om du ska frysa den.

Ungefärliga koktider hummer

Hummer – liksom fisk – ska alltid kokas till en punkt som kan sägas motsvara ”medium rare” för kött. Ta tid från det att lagen sjuder igen – och koka hellre för lite än för mycket:
​
Hel hummer upp till ½ kg 8 till 10 minuter (110g/minut?)
Hel hummer upp till 1 kg 12 till 15 minuter
Hel hummer upp till 2 kg 15 till 18 minuter

Hummermetod 1: Snabb nedkylning

Vissa experter på hummerkok menar då att tillagningen kommer att pågå för länge om hummern får svalna i kokspadet. Då blir köttet trådigt och hänger inte ihop och att därför ska hummern kylas ner direkt efter koktiden: Gör så här:
  • Preparera ett isbad i en stor skål eller kastrull.
  • Använd en digital termometer och stick in nålen bakom huvudet och in i hummerköttet.
  • Kokar hummern tills innertemperaturen är 60-61 grader.
  • Sedan ska den ner i isbadet

Hummermetod 2: Ta ur före nedkylning

Du kan plocka ut köttet ur skalet innan du tillagar det för att få bättre kontroll över smak och textur. Gör så här:
Lägg hummern i en panna och täck nätt och jämnt med kokande vatten. En hummer på cirka 750 g får ligga i vattnet 2 minuter. En hummer på cirka ett kilo får ligga 3 minuter. 

Ta upp hummern och ta loss klorna. Eftersom det här köttet behöver mer tid så får klorna gå tillbaka i det varma vattnet i ca 5 minuter.
Knäck klorna och ta ut det intakta köttet. Vrid bort stjärtfenan och tryck försiktigt ut köttet i ett stycke genom den stora öppningen på andra sidan.

Den amerikanska kocken Thomas Keller på The French Laundry kokar det urtagna hummerköttet i en emulsion på smör och lite vatten för att få fram bästa möjliga smak och konsistens: Lite smör i taget vispas ner i ca 60 grader varmt vatten tills det bildar en emulsion. Därfter kokas hummerköttet i emulsionen i ca 15 minuter på samma temperatur. Det här tillvägagångssättet ställer krav på kocken, men resultatet blir underbart tipsar Anders Walberg. 

Ät hummer inom kort

Ät kokt hummer inom ett dygn, högst två. När hummer får ligga sker en smakförsämring till det sämre. Det gäller framför allt hummersmöret.
Goda humrar
allt om hummer

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss