Klassisk Janssons frestelseDet är inte så svårt att lyckas med Janssons. Det handlar – som så ofta när du tillagar enkla, klassiska gamla rätter av det här slaget – om detaljerna. Här är de allra viktigaste du inte får hoppa över:
Detaljerna som gör det:
|
|
Recept Janssons frestelseTill en ordentlig sats för 6-8 portioner:
Gör så här:
Strimla ansjovisenEller dela den i mindre bitar. Det gör att smakerna kommer ut bättre. Och att man får lagom mycket av ansjovisens intensiva smak i munnen när man tar en tugga. Börja med mängden ansjovis som anges i receptet, men öva på den här rätten tills du har hittat din egen ultimata balans. En del menar att det måste vara Grebestads ansjovis.
Gör Janssons frestelse i förvägDen blir bara godare av att stå en dag. Det är därför Janssons frestelse är den perfekta bjudrätten för sena kvällar. Klicka på lite nytt smör när du värmer upp den i ugnen igen.
Kaviar för djupare smakFör att utöka smakdimensionen på din Janssons kan du vispa ut en klick kaviar i grädden – men det måste vara rätt kaviar. Den vardagliga kaviaren som ligger och skräpar i kylen och som passar fint på smörgåsar är på tok för söt. Det ska vara riktig, orökt kaviar med en skarp och salt fisksmak (som rundas av perfekt av grädden), till exempel Ejderns.
|