Ansjovis/Sardin/SkarpsillSkarpsillen i våra vatten är en liten sill som känns igen på de skarpa fjällen längs buken (och som gett den smeknamnet ”vassbuk”). Sardinen lever i varmare vatten.
Bra att veta om ansjovis, sardin, och skarpsill
Det som du köper på burk i Sverige under namnet ansjovis är kryddad och inlagd skarpsill. Äkta anjovis på burk går under namnet sardell. Fiskarna är inte släkt, men resultatet efter kryddning och lagring är likartat.
Om det står ”anchovy” i ett utländskt recept så menar de den italienska varianten på ansjovis i olja, sardeller. Mycket mer om hur och varför namnen förväxlas kan du läsa här. |
|
Hur lagar man ansjovis?Ansjovis och sardeller är utmärkta smakgivare. De tillför salt och kraftig umami till fiskrätter, färserad fisk, tomatsåser, köttbullar, risotto med mera.
Ägg i alla former är ett utmärkt tillbehör. Inte minst äggulan. Färsk skarpsill är bäst under den kalla delen av året. Ansjovis är en av basingredienserna i en klassisk gubbröra Klassisk rätt - ansjovis
|