Konsten att koka potatisDet går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga:
Stormkoka inte potatis
För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder.
Kort tid i vattnetPotatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet.
|
|
Minimalt med vattenPotatisen ska bara täckas med vatten, för att urlakningen ska bli så liten som möjligt och för att vattnet ska koka upp så snabbt som möjligt. Temperaturen ska snabbt upp över 60 grader.
Direkt i kokande vattenEn teknik för att minimera koktiden är att lägga potatisen i vatten som redan kokar (försiktigt, så att det inte stänker). Snabba på uppvärmningen och spara energi genom att koka under lock.
Saltat vattenNär potatis kokar så sväller den och suger åt sig smaker – bland annat salt – ur kokvattnet. Om potatisen är oskalad (se nedan) får saltet svårare att tränga in, men man får å andra sidan goda små saltkristaller på skalet.
Koka gärna potatis med skal
Mycket av smaken och mycket av nyttigheterna sitter i skalet på potatisen. Att skrubba skalet rent kan därför vara en bättre idé än att skala bort det (men båda går förstås bra, beroende på rätt och önskat intryck på matgästerna).
Potatis du köper i butiken är oftast så ren att du bara behöver ta några tag med den grova sidan på kökssvampen. Eller en rotborste, om du har en. Gärna ekologisk potatis
Om skalet ska ätas kan det kännas bättre att köpa ekologisk potatis. Många menar även att den smakar mer än konventionellt odlad potatis.
|
Koka samma storlekSe till att få ungefär samma storlek på alla potatisar i samma kok – eller skär i jämnstora bitar. Då blir de klara samtidigt.
Mellan 10 och 25 minuterKoktiden beror på typ och på storlek på varje potatis. Även potatisens tidigare liv och resväg till din kastrull spelar in. Därför, oavsett minuter, är det viktigt att känna efter:
Lämna en kärnaAnvänd en sticka eller spetsig gaffel för att känna efter. Potatisen är klar när du fortfarande känner av en hårdare kärna i mitten. Häll av vattnet, så kommer värmen att leta sig in och koka klart det sista lagom till servering.
Koka färskpotatisFärskpotatis kan kokas som en primör och får gärna smaksättas med några dillkvistar i kokvattnet. Potatisen ska sjuda under lock tills den är precis klar – inte en sekund längre. Häll av kokvattnet och lägg gärna potatisarna på en torr släng så att de får ånga av sig lite av vattnet. Servera med smör och flingsalt…
Koka mandelpotatisMandelpotatis har en speciell smak, men också en speciell konsistens som passar för lätt och fluffig puré. Skalet tenderar att spricka och mandelpotatis går lätt sönder vid kokning. Sjud den försiktigt och var flitig med stickan/gaffeln.
Ångkoka mjölig potatisEn skonsam metod för mjöliga sorter, till exempel mandelpotatis, är att ångkoka. Om du inte har en ångkokare finns många sätt att improvisera en perforerad ånginsats. Man kan till exempel använda ett rostfritt durkslag i en kastrull av passande storlek. I botten krävs små mängder osaltat vatten som ska förångas och överst läggs ett tättslutande lock. Koka upp vattnet, lägg potatisen i insatsen, och räkna med en lite längre koktid.
|