KronärtskockaDen kraftiga örten kan bli över en meter hög och själva skockan tronar överst. Storleken varierar, men om man ska äta kronärtskockan hel brukar man räkna med en per portion.
Kronärtskocka är en riktig säsongsgrönsak som dyker upp i början av hösten och resten av året bara finns på burk, vilket inte alls är samma sak. Skockan är god att äta kokt, stekt och ugnsbakad. Dessutom är den en utmärkt bordsdekoration om du har råkat få med dig för många hem. Det är bottnen och den innersta, lite köttiga delen av bladen man äter, medan de hårda ytterbladen mest är stiliga. Smör eller en god olivolja är en förutsättning för att kronärtskockan ska komma till sin rätt. |
Smör gör ju saker gott. |
|
Välja kronärtskockaKronärtskockan ska ha lite tyngd när du håller i den, och bladen ska ligga ganska slätt mot skockan. Om de har torkat ihop och börjat kröka sig kan den ha legat för länge.
Känslans ska vara mer "köttig" än torr och prasslig. Förvara kronärtskockaOfta köper man kronärtskockor utan förpackning. När du får hem dem, stänk på lite vatten och lägg dem i en plastpåse. De är känsliga för uttorkning.
Man låter gärna den här vackra grönsaken ligga framme, men kronärtskockor mår bäst i kylen. Du får välja om du vill njuta av utseende eller smakupplevelse. Förbereda kronärtskockaSkär av stammen så att den grövsta delen försvinner. Ta också bort de nedersta bladen.
|
Hur tillagar man kronärtskocka?Det traditionella sättet att njuta av en kronärtskocka är att koka den hel i lättsaltat vatten och äta den blad för blad med smör, gärna smaksatt med exempelvis citron eller en god vinägrett. Så småningom kommer man in till hjärtat som ger lite mer att tugga på.
Kokta kronärtskockshjärtan gör sig utmärkt i en sallad eller på en pizza. Gör kronärtskockscrème: Koka och skala kronärtskockan så att bara hjärtat och botten återstår. Mixa med olivolja och en skvätt citron till en crème att äta på stekt bröd. Ugnsbaka kronärtskocka! Hittar du lite spädare exemplar, trimma ner dem tills bara mjuka blad återstår och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över lite olivolja, strö över citroncest och baka dem i ugnen cirka 35 minuter. Stekt kronärtskocka är gott. Ta bort de grövsta bladen och råstek skockan i skivor, eller dela den på hälften om skockan är liten. Servera kronärtskockaHel, kokt kronärtskocka serverar du rakt upp och ner, den är ett litet konstverk i sig.
Ta upp skockan med hålslev ur vattnet, låt den rinna av en stund och ställ den med botten ner på tallriken. Själva hjärtat har en grå och slätstruken färg. Bättre på intrycket med färska örter och mer färgglada grönsaker. |
Klassiker - Kronärtskocka
Varsamt kokt kronärtskocka med lite citronzest för att förhöja smaken.