MâchésalladNamnet kommer av franskans mâche, vårsallat, och den kallas även fältsallad. De små bladen sitter i rosetter som man lägger hela i salladen. Smaken är kraftig och nötig, åt krassehållet.
Just den här sorten har ofta en del rötter och jord kvar när du hittar den i affären (om den inte är vattenodlad i växthus). Skölj noggrant vid behov. Nyp bort rötterna med fingrarna – men inte så högt upp att bladen faller isär. Bra att veta om mâchésalladMâchesallad är känsliga blad, ät upp dem på en gång. Måste du spara dem, lägg dem i den minst kalla delen av kylen. Där kan de klara sig bra i 2-3 dagar.
Hur använder man mâchesallad?Den kraftiga smaken gör att man ofta använder mâchesallad där den ska tillföra lite nötighet, nästan som en kryddväxt. Men den funkar också som ensam sallad. De små bladen är ömtåliga och ska ätas råa.
Släng i några rosetter i salladen, det både smakar gott och blir snyggt. De funkar också perfekt som ätbar dekoration, ”uppställda” bredvid det mesta. |