Mangalitza – en ekologisk grisDet mest utmärkande för den ungerska Mangalitza-grisen är att den har krulligt långt hår. Vid första anblick påminner den om ett får, eller en gris i en rejäl ulltröja – och kallas mycket riktigt för "ullsvin". Men Mangalitzanss öde i matsammanhang har med köttets fetthalt att göra:
Mangalitza – en godare gris
Tills nyligen ansåg man att Mangalitzan producerar för lite magert kött. Det är därför den gradvis har ersatts av andra, modernare, framavlade raser. Mangalitzan är fortfarande populär – inte minst för tillverkning av (fet) korv – i Ungern. Men även där har modernare raser tagit över. Men nu syns en ljusning för den håriga grisen. Mangalitzan smakar helt enkelt mer och godare än sina framavlade släktingar.
|
Tid är smak. |
Mangalitza – en fetare gris
Matvärlden (dvs utanför proffsköket, där man har vetat detta hela tiden) har på senare tid fått upp ögonen för att det är fettet som ger köttet smak. Anledningen till varför fläsk idag är så magert är för att man en gång i tiden hade ambitionen att saluföra det som ”vitt” kött. Men under samma resa försvann smaken. Köttet på Mangalitzan är däremot marmorerat med hög fetthalt. Det uppskattas av matgäster och älskas av kockar.
Mangalitza – en mer etisk gris
En Mangalitza-gris behöver längre tid på sig att växa, men ändå uppskattar även grisbönder den här lättskötta, nästan självgående och köldtåliga grisen. Mangalitzan kan leva utomhus året om och behöver varken penicillin eller hormoner. Den sköter till och med sin egen försörjning om den får tillräckligt med yta att ströva fritt. Allt det här gör den även till ett etiskt trevligare val än andra grisar.
Mangalitza för godare korv
Mangalitza-grisen har, som sagt, gamla anor i Ungern. Men först nu verkar man ha fått upp ögonen för att den ligger helt rätt i tiden. Numera skriver man gärna om korv och annat innehåller landets egen, marmorerade och välsmakande uöösvin. Håll, till exempel, utkik efter salami gjord på äkta ungersk Mangalitza.
Bara riktiga kryddorAtt köpa en burk chilikrydda i mataffären må vara bekvämt, men det kommer aldrig att resultera i något som ens påminner om den heta gryta som kallas ”chili”. Sätt ihop din egen kryddblandning från grunden i stället. Du behöver inte gå ut och odla och skörda dina egna chilifrukter, men köp den hela, torkade sorten som numera finns i de flesta välsorterade butiker och på nätet. Och satsa på hel svartpeppar, hel spiskummin, hel koriander (och så vidare, beroende på vad du har i din chili) som du mal själv.
Mangalitza, Mangalitsa, eller Mangalica?
Namnet har inte riktigt satt sig i det svenska språket än, så det är svårt att säga hur namnet ska stavas. Hur som helst så sprider Mangalitzan nu utanför Ungerns gränser och marknadsförs som ”grisens motsvarighet till Wagyu-/kobe-biff”.
|