Laga en klassisk chili con carne
En riktig chili är stor matkonst. Den görs på framdelskött av nöt som kokas mört och saftigt i ett myller av heta, rökiga, sötsalta smaker. Här bjuder vi på ett klassiskt grundrecept – och på massor med proffsiga tips hur du tar rätten till högsta möjliga nivå. Enkelt men tidskrävandeAtt koka chili con carne är enkelt (om du följer tipsen på den här sidan), men det tar sin tid och kräver lite planering.
|
Tid är smak. |
Recept chili con carneDetta är ett grundrecept att utgå ifrån. Följ det och du kommer att få ett utmärkt resultat. Utveckla det enligt alla tips och tricks på den här sidan och du kommer att ha skapat din egen, fulländade variant.
Ca 2 kilo nötkött t ex högrev eller märgpipa (gärna inkl. ben) 1 l riktig fond 1 bit rökt sidfläsk/ 1 paket äkta bacon (140 g) 4 stora lökar 3-4 vitlöksklyftor 3-4 stänger selleri 2-3 morötter Smaklös olja och/eller ister 2 msk hel spiskummin 1 msk tomatpuré ½ liter mörkt öl 1 shot tequila eller två Ca 1 chile mulato Ca 2 chile chipotle Ca 1 chile guajillo Ca 1 chile poblano (Mängden och mixen chili bestämmer du själv, det viktiga är att det ska vara flera sorter som ger olika typer av heta, söta, blommiga, fruktiga, rökiga smaker.) GÖR SÅ HÄR
Stek köttet innanTill en riktig chili hör rökta, brända smaker. Därför ska allt kött stekas ordentligt innan det åker ner i grytan. Även löken ska stekas smakrik och mjuk. Och sikta på att alltid ha med minst en rökt chilisort.
Laga gärna chili dagen innanChili är en perfekt bjudrätt för många gäster, inte minst eftersom den blir som allra bäst om du gör den en dag eller två i förväg. Chilin är varm och het och sprängfylld med stora och starka smaker och ska komplementeras med fräscha, krispiga, knapriga tillbehör.
Bara riktiga kryddorAtt köpa en burk chilikrydda i mataffären må vara bekvämt, men det kommer aldrig att resultera i något som ens påminner om den heta gryta som kallas ”chili”. Sätt ihop din egen kryddblandning från grunden i stället. Du behöver inte gå ut och odla och skörda dina egna chilifrukter, men köp den hela, torkade sorten som numera finns i de flesta välsorterade butiker och på nätet. Och satsa på hel svartpeppar, hel spiskummin, hel koriander (och så vidare, beroende på vad du har i din chili) som du mal själv.
Krydda upp kryddornaNär man hanterar torra kryddor handlar det inte bara om hur mycket du häller i, utan också om hur du bär dig åt när du gör det. Om de inte redan är rostade – rosta dem en aning i torr panna (inte minst spiskummin). Och ge dem en egen stund i det heta fettet i botten på din gryta så att smakerna får blomma ut ordentligt.
|
En sötare chili con carneByt ut ölet mot vanlig coca cola. Det ger fin färg och en kola-aktig sötma.
En grönare chili con carneChili con carne är en bra rätt för ”veggivores” eftersom var och en kan komponera sin tallrik chili med så mycket tillbehör – till exempel skivad avokado, skuren sallad, hackad tomat, hackad mild lök, osv – som de vill. Dessutom är matiga bönor – helst kidneybönor eller svarta bönor – ett perfekt tillbehör. Man kan också ösa på med större mängder ”typiska” grytgrönsaker i koket.
Bönor till chili con carneFör de renläriga är det ett måste att de goda bönorna – helst kidneybönor eller svarta bönor – ska serveras vid sidan om. Tänk på att bönor ska ligga i blöt över natten. Planera. Och koka dem gärna i kycklingbuljong.
Vilken sorts chili till chili?Regel nummer ett är att en chili måste innehålla chili. Regel nummer två är att du behöver fler än en sort för att få till stora, flerdimensionella smaker. Till exempel:
Ancho, mulato, guajillo, pasilla, chipotle, poblanoSmaken kan skilja mycket beroende av om chilifrukterna är färska (vilket kommer vara sällan i svensk handel), torkade eller rökta. Använd flera sorter i din chili och helst minst en som är rökt. Prova dig fram och hitta dina favoriter.
Habanera och Carolina ReaperEn riktig chili ska bränna lite på tungan, men den måste också lämna smaklökarna intakta. Därför rekommenderas inte chilisorterna Habanero eller Carolina Reaper som kan göra chilin så endimensionellt het att alla andra upplevelser upphävs.
Här hittar du hel chiliFör bara några år sedan var det nästan omöjligt att hitta färska, torkade eller rökta mexikanska chilisorter i svenska butiker. Idag hittar du dem i kryddhyllorna i välsorterade stormarknader och på Internet. Du kan börja leta här:
kryddlandet.se extremefood.se chiliexpert.se Bejaka fettetFörsök inte ta bort det röda fettet som kommer att stiga och lägga sig överst på grytans innehåll. Där sitter massor med smak. Vänd i stället ner det röda i grytan strax före servering. (Observera att vi talar om en hinna av fett, inte flera centimeter – för då har du gjort något fel.)
Vegochilin behöver umamiEn het gryta med bönor är en bra rätt för alla som inte äter kött, men utan köttet kommer minst en smakdimension att saknas. Den kan i alla fall delvis ersättas med ingredienser som tillför umami. Till exempel svamp, soja, tomat, en nypa sjögräs, och så vidare. Var lite återhållsam när du smaksätter så att inte någon av dessa tar över helt.
Tillbehör till chiliNachos, vete- eller majstortillas, färsk koriander, limeklyftor, fint skuren sallad, halverade körsbärstomater, hackad mild lök, färsk koriander, gräddfil, majs, kidneybönor, svarta bönor, med mera.
Gör egna nachosHårda nachos blir mycket godare om du friterar dem själv – av mjuka tortillabröd. (Du behöver alltså inte leta efter rätt sorts majsmjöl och baka och kavla...). Det är så lätt som det låter: Köp så små och tunna tortillabröd som möjligt. Skär dem i – förslagsvis – 8 tårtbitar. Fritera dem vackert bruna, gärna i majsolja. Lägg på tork på papper eller en släng och salta generöst. Servera varma.
|