Marlin/SvärdfiskDe här kusinerna till tonfisk och makrill är – vad man vet – havets snabbaste simmare. De största exemplaren (som tyvärr har blivit mycket sällsynta) kan väga flera hundra kilo och bli flera meter långa.
Bra att veta
Det finns flera arter av marlin, varav blå marlin är den största.
Hur lagar man marlin/svärdfisk?Marlin och svärdfisk har ett delikat kött med fint tuggmostånd som påminner om tonfisk. Pensla det med ett tunt lager olja precis innan det hamnar på det heta gallret.
Värmen ska vara hög, annars blir köttet ”mosigt”. Köttet ska inte tillåtas gå högre än 40 grader, sikta på en rosa kärna kring 31 grader. Skinnet äts inte, plocka bort det efter grillning. Använd gärna termometer. Klassisk rätt - marlin/svärdfisk
Hastigt grillad. Servera med en syrligt frisk avokadosallad – kanske med lite exotisk frukt –och stekt matbanan.
|