Grilla fisk som proffsen
Välj fisksort med omsorg när du ska grilla. Fasta fiskar såsom lax, öring, hälleflundra, tonfisk, marulk och havskatt fungerar bäst. Även skaldjur såsom stora scampi passar för grillen. |
|
Invänta det brändaGlöden ska vara mogen och gallret ska vara varmt och rent. Om det är riktigt hett innan du lägger på fisken så fastnar den inte lika lätt.
Grilla gärna fisk med skinnet kvar. Det fastnar inte lika lätt och fungerar som ett sammanhållande paket. Torka av fisken om den har varit marinerad och ge den en stund på gallret innan du försöker lossa den. Maillardeffekten – det brända mellan fisken och gallret – är din vän. Ge den lite tid. Använd stekspadeEn halvtimme i saltlag kan göra fisken fastare och lättare att handskas med. Använd en stor stekspade för att vända, inte tång. En stekgaffel som kommer ner mellan gallren kan också fungera. Vänd fisken en gång. Gravad fisk som du grillar behöver inte vändas.
En grillyta räckerFör att undvika att vända den ömtåliga fisken på grillen så kan du nöja dig med en grillad yta. Om fisken har en skinnsida så väljer du den. Om du använder lock på grillen kan du även använda enris och annan smaksatt rök som krydda.
Tänk stekFisk som du grillar hel och fylld med örter kan du snöra som du gör en stek.
|
Fet fisk brinnerFeta fiskar är ofta fasta i köttet och passar bra på grillen. Om fettet droppar och ger orsakar små bränder ska du flytta fisken till indirekt värme.
Grilla lax som ett proffs. Investera i ett dubbelhalsterEtt dubbelhalster omsluter fisken från båda sidor och håller den på plats under grillning. Det underlättar.
Klyv hummern rättKlyv hummern genom huvudet innan du grillar den. Att göra det rätt är det skonsammaste sättet att döda en hummer. På ryggskölden sitter en inbuktning som ser ut som ett ”Y”. Sätt knivspetsen där och klyv fram mot huvudet. En riktigt stor hummer kan du koka innan du grillar den.
Grilla hummern rättGrilla hummerhalvorna med köttsidan vänd ner mot grillen först – en kort stund och på hög värme. Vänd dem och låt gå färdigt med skalsidan ner. Nu har du alla möjligheter att smaksätta köttet med marinad, glaze, eller bara smör.
VintergrillaDet är alltid rätt säsong för att grilla – inte minst fisk, en råvara som ofta är som bäst under den kalla årstiden. Några tips:
Vintergrilla |