Vad är 'nduja?Ibland beskrivs nduja som ”salami på burk”, men det stämmer sådär: Nduja är en italiensk salume från Kalabrien. Det betyder att det är en charkprodukt gjord på saltat fläskkött, inte att det är en korv. Nduja stoppas och mognar i ett orba-fjälster av ko, men är mer som en leverpastej, en smörig och bredbar ”spread”. Nduja finns även att köpa på burk.
Från "Andouille" till 'ndujaNamnet ’nduja (uttalas ”ndooja” – och härifrån skippar vi apostrofen) är ett av flera lokala uttal och kommer förmodligen från Andouille, en fransk fläskkorv.
Så använder du nduja:Nduja kan användas till det mesta eftersom den har lång hållbarhet, ett stort smakdjup och ett sting av chili som lyfter diverse rätter. Använd nduja:
|
|
Nduja smälter av värmeNduja smälter av värme och det är därför de starka smakerna flyter ut och blir så goda på, till exempel, en pizza.
Förvara nduja
Gör egen nduja – receptI äkta kalabresisk nduja ska det vara stora mängder av den lokala chilin peperoncino piccante calabrese som står för hettan. I övrigt ska det inte vara så svårt att hitta rätt ingredienser:
Ingredienser: 2 kg kylt späck 800 g kyld fläskfärs 30 g torkade, smulade chilifrukter 200 g färska chilifrukter, mortlade till en pasta Ca 60 g rökt paprikapulver 60-70 g salt 1 rakfjälster av nöt (diameter ca 50 mm) blött i kallvatten i 4 timmar Gör så här:
|