Ister och späck
Vad är ister?
Vad är späck?
|
|
Hur lagar man ister och späck?Det gör man inte. Man använder grisens fett till att få ut det bästa av andra ingredienser i mat, det sker på en mängd sätt:
Stek grönsaker i ister. Flott från gris och från feta fåglar (tillsammans med salt) har exakt det som behövs för att lyfta smaken av grönsaker till en högre nivå. Späcka magert kött eller fågel för att öra det saftigare. I brist på marmorering sticker man in smala remsor med späck i köttet. Det finns speciella isternålar för detta. Det magra köttet, till exempel en stek, kan även bindas med tunna, täckande skivor späck. Använd bindgarn som är gjort för att tåla värmen i en ugn. Späck eller ister ingår ofta i pastejer och patéer. Men fettet kan också saltas, kryddas eller smaksättas med rök för att bli en charkprodukt – ett smörgåspålägg – som står på egna ben. Ister används i pajdeg och kakor i stället för andra matfetter. Byt ut ungefär hälften av smöret för att göra degar – till exempel pajdeg – lättarbetade och frasigare. Detta gäller både salta och söta bakverk. Kakor blir sprödare och smaker djupare. Confitera i ister. Det fungerar lika utmärkt som ankfett, men ger en lite annorlunda smak, åt sesamhållet. Stek och fritera i ister. Det har en hög rykpunkt och är lätt att hantera i en upphettad stekpanna. Du slipper smaken av bränt smör och maten – till exempel kyckling med skinnet kvar – får en fin, knaprig yta. Av samma skäl fungerar ister bra till fritering. Fettet osar inte och maten får fin yta. |
KlassikernTraditionella degar till pajer, piroger, tamales, empanadas, osv ska göras på ister.
...och det kom ett tips om "flott":Från Åse: "Späck och ister används för att göra flott, en dansk och skånsk delikatess förr, det man hade som smör på mackan. Flott är något som jag gör varje jul efter min farfars farmors recept. Kolla på matklubben.se/Flott och ett endaste recept kommer dyka upp. Svårt att få tag på ja, men jag brukar lyckas och det finns inget godare än en grov skiva bröd med flott och lite salt på."
|