PärllökEn lite tillplattad, medelmild, gyllene och dekorativ liten lök för grytan eller stekpannan.
Bra att veta om pärllökDen här lilla, vackra löken kräver en hel del tålamod när du ska skala den. Men resultatet blir hela, söta, goda små lökar i din maträtt.
Den är godast och vanligast förekommande på hösten och på vintern. Större varianter på den här arten är populära kring medelhavet. |
|
Hur lagar man pärllök?Tips: Lägg små pärllökar i varmt vatten i ungefär 30 minuter så blir de lättare att skala.
Stek pärllök sakta i smör och servera till kött, vilt, med mera. Det behöver inte vara svårare än så. Tillför lite socker om du tycker det behövs. Mer om hur man steker lök hittar du steka lök. Sätt lökarna på dina grillspett. Med två spett slipper du att de snurrar och beter sig. Pärllök är en klassiker i mustiga grytor. Beroende på vad du kokar och hur länge, lägg i de hela, skalade lökarna lite senare så att de blir mjuka och saftiga men utan att falla sönder. Inkokt pärllök. Koka upp vatten med mängder av kryddiga smaker som du vill åt. Låt lökarna koka med i ca 5 minuter. Stäng av värmen och låt lökarna svalna i spadet. Lägg på burk och kyl för senare användning. En skvätt vinäger rekommenderas. Klassiker - pärllök
Coq au vin. Det är lökarnas söta, goda innanmäte man vill åt.
|