Piggvar och slätvarPiggvarens kompakta kropp saknar fjäll och är nästan helt rund. Färgen varierar efter bottenförhållanden men tenderar att vara mörk. Slätvaren är mycket lik sin större släkting, men har en tunnare kropp och saknar skrovliga piggar på ovansidan.
Bra att veta
Båda de här fiskarna tillhör varsläktet. De är – olikt sina platta, bottenlevande släktingar – vänstersidiga.
Numera finns odlad piggvar. |
|
Hur lagar man piggvar?Smaken och konsistensen på de här fiskarnas fina kött överträffas av få andra. Piggvaren är något fastare i köttet och därför något enklare att tillaga.
Fiskhandlare och finsmakare låter gärna piggvaren ligga på is några dagar. De menar att det gör den lättare att flå och dessutom godare. En del anser att köttranden precis innanför fenorna är det allra godaste på fisken. Räkna 0,5 kilo per person om du bakar fisken hel i ugn. Huvudregeln är då: Ju större fisk, desto lägre temperatur (och längre tid). Använd termometer och låt inte innertemperaturen gå över 52 grader. Klassisk rätt - piggvar
Hel piggvar ugnsbakad i 100 grader – eller strax under – tills köttet släpper från ryggbenet. Ställ fram hela den vackra fisken på bordet. Servera med skirat smör och färskriven pepparrot.
|