Laga fisk i ugnen som proffsen
Att tillaga fisk i ugnen kan egentligen innebära en mängd olika tillagningstekniker: Gratinering, pochering, ångkokning eller att fisken bakas inuti sitt eget skinn. In i ugnen baraHela fiskar eller kotletter passar för tillagning i ugn. Fyll till exempel en hel piggvar eller gös med färska örter, smör och rikligt med salt och linda in den i folie. Fisken ska ha huvudet kvar, men ta bort gälar och eventuellt blod.
Sätt ugnen på 90 grader och lägg paketet på en ugnsplåt. Använd termometer och ta ut fisken när innertemperaturen är ca 50° C grader. Tillagningstiden beror på fiskens tjocklek. Om köttet lossnar lätt när du känner efter med en gaffel i den tjockaste delen så är fisken färdig. Servera med, till exempel, skirat smör och pepparrot. |
Hälleflundra är så himla angenäm. Man kan göra vad som helst med den. |
Fina och mindre fina fiskarEn tumregel – som du inte behöver följa – är att ju finare fisk, desto mindre behöver du krångla till tillagningen i ugnen. Till exempel är det vanligt att man gör gratänger på kolja och sej– inte på grund av smaken, men på grund av att köttet har en gråare färg än torsk och lätt faller sönder. En tjock bit vit och fin hälleflundra vill man däremot tillbereda och visa upp precis som den är.
Hel fisk i ugnen en vacker maträttEn vacker ugnsbakad fisk på bordet skapar synintryck, doftintryck och smakintryck. Krångla inte till det. Lägg tid energi och idérikedomen på tillbehören.
Hel plattfisk i ugnenEn lite större plattfisk – till exempel piggvar eller slätvar – passar utmärkt att ugnsbaka hel som den är. Temperaturen ska vara måttlig – inte mer än 120 grader – och du ska vara noga med att ta ut den innan det läckra köttet blir överkokt och trist. När du tror att plattfisken är klar ska du känna med fingret längs ryggraden. När köttet börjar släppa vid beröring så är fisken klar.
|
Lax i ugnVarianter på lax i ugn är en av de populäraste rätterna i svenska hushåll. Fiskens fasta och feta konsistens gör att den tål ganska omild behandling och att kombineras med smaker från hela världen. Några tips:
Oljad plåtTänk på att det magra proteinet i fisk har lätt för att fastna – även i ugnen. Smörj in ugnsformen med smör eller olja innan du sätter igång.
Gratinera för smakAtt gratinera fisk handlar om att koka den bland goda ingredienser och tillbehör så att hela anrättningen blir inkapslad och får en fin, karamelliserad yta och ett myller av smaker. Några tips:
|