Annorlunda recept på blomkålDet finns mycket mer du kan göra med blomkål än det där du brukar göra. Några inspirerande förslag:
"Couscous" på blomkål
Att skala det yttersta lagret på den stora vitblomman, med en vass kniv eller med en osthyvel, ger ett ”smul” som kan användas till mycket. Det blir som ett lite lättare och mindre kaloririkt alternativ till ris eller couscous.
Ugnsrostad blomkål
Skär upp i mindre blomställningar, lägg i panna och rosta i ugn på ca 225 grader. Buketterna ska få fin färg och en tydlig doft av ”rostat”. Garnera med en fin olja.
|
|
Helbakad blomkål i ugn
Framkallar söta, nötiga smaker. Gnid in hela huvudet med smör och baka i ugnen på 200 till 225 grader. Blomkålen är klar när ytan har fått en fin, brun ton. Servera gärna med rostade pinjenötter och russin.
Blomkålsgryta
Blomkål är en nästan given ingrediens i grytor som saknar kött eller fisk. I Indien används den flitigt i matiga, vegetariska rätter där den passar utmärkt med de lokala kökens paradkryddor; spiskummin, kanel, koriander, ingefära, muskot, gurkmeja, nejlika, chili, med flera. För rätt tuggmotstånd och textur, lägg i blomkålsbuketterna bara några minuter före servering.
Friterad blomkål
Som tempura och/eller vegetariskt alternativ till fish ’n’ chips. Större bitar kan kokas en aning i förväg, men ett godare alternativ är nog att skära mindre buketter som fortare blir genomkokta i frityroljan. Salta blomkålen innan du täcker med panering/frityrsmet.
Blomkålsgratäng
En klassiker. En viktig detalj är att inte tillföra onödig vätska eftersom blomkålen tillför så mycket av den varan själv. Det kan räcka med salt, peppar och ett lager smakrik, lyxig och gärna nötig ost.
Blomkålspilaff
Smula blomkålen till ”ris” och stek med karamelliserad lök. Sautera på hög värme under kort tid så att smulet inte blir till mos. Och snåla inte med smöret.
Picklad blomkål
Den är krispig, den är vacker, den är god, och du kan lägga in så stora eller små buketter som du vill (större bitar kan behöva förkokas en minut eller två). Blomkål är en höjdare på burk.
|
Blomkålssoppa
Serverades för inte så länge sedan på Nobelmiddagen. För att få ut så mycket smak och näring som möjligt, koka inte blomkålen mer än några minuter innan du applicerar mixern. Vanlig, nymalen svartpeppar gör under för den här rätten.
Blomkålsmousse
Blomkål passar till skaldjur, inte minst i form av en len och smidig mousse. En perfekt stekt pilgrimsmussla på ett litet moln av blomkålsmousse (kanske smaksatt med bara en touch av tryffel) är en enkel förrätt som utstrålar fest och lyx.
Rå blomkål
Den kalorisnålaste formen av blomkål. Njut den till feta, smakrika dipsåser som bagna cauda, romesco, med flera.
Använd blomkålsblasten!
De allra grövsta, yttersta bladen på blomkålen kan tas bort, men övrig blast och stjälken går utmärkt att hacka och smussla ner i grytor. Aromen och saftigheten i den hackade grönsaken lyfter fram smaken av kött och umami.
Torkad frukt och nötter
Blomkål passar bra med torkad frukt och nötter (men kanske mindre bra med jordnötter). Kombinera gärna med indiska kryddor…
|