Mustig broccolisoppa
Hela broccolin i soppanAnvänd ALLT på broccolin för att få så mycket smak (och så lite svinn) som möjligt:
|
|
Broccolisoppa – receptIngredienser:
4 personer: 1 stort, eller 2 mindre, stånd broccoli 1 mindre gul lök 1 vitlöksklyfta 1-2 stänger selleri 1-2 msk olja/smör 1/2 glas vitt vin 1 L grönsaksbuljong Ca 1 dl crème fraiche nymalen svartpeppar, salt en fin olja till garnering Gör så här: 1. Hacka löken och vitlöken och stek den mjuk och genomskinlig i fettet i en stor kastrull. (Olja för dig som vill ha helvegetariskt, men smör blir godare.) Stek även även hackad selleri och broccolistammen tills allt är mjukt. 2. "Raka" av några matskedar av de yttersta, mörkgröna små blomknopparna på broccolihuvudet och spara i en skål. Dela upp det som återstår av huvudet i mindre bitar och skicka ner även detta i kastrullen. 3. Tillför vin och därefter buljongen (ju finare buljong, desto godare blir soppan). Ta några tag med pepparkvarnen och låt koka tills ca 5 minuter. 4. Mixa soppan slät med stavmixer. Sedan tillför du de små, gröna blomknopparna som du har sparat. (När du serverar soppan ska de ge lite tuggmotstånd – men inte vara hårda.) 5. Smaka av med salt, crême fraiche (du vill åt den lilla syran) och mer svartpeppar. Pepparn gifter sig fint med broccolismaken och ska vara så påtaglig att det känns en liten hetta. 6. Garnera med, t ex, några droppar fin olivilja. |