Ceviche på kummelI Sydamerika – inte minst Peru och Chile – är det vanligt att en ceviche görs på det relativt fasta köttet från kummel, en lite mer torpedliknande släkting till torsk.
Vad dricka till ceviche?Syran i en ceviche är – och ska vara – hög och utesluter rött vin. Ett friskt vitt vin kan fungera – en stund – men godast är nog en kall öl. Även en Pisco Sour klarar av att stångas med den höga syran.
|
|
Recept kummelcevicheIngredienser:
FÖRRÄTT TILL 4 PERS:
Instruktioner 1. Skär fisken i kuber eller andra, snygga bitar där ingen del är tjockare än ca 1 cm. 2. Blanda alla ingredienser en timme eller två före servering. Peta försiktigt med en gaffel då och då så att limesaften kommer åt överallt. 3. Ju kallare fisk, desto längre tar proceduren. Tänk på att både lime och salt bidrar till att marinera fisken – tillsätt mer salt om det behövs. (4. Om du vill ha en lite matigare rätt: Koka sötpotatis och låt svalna. Servera i cevichen.) 5. Garnera med koriander och några vackra skivor chili (och en munsbit sötpotatis). Alternativa ingredienser/garnering: Räkor, fint skuren bläckfisk, snapper eller i princip vilken fin vit fisk som helst Så uttalas "ceviche"Rätten och ordet kommer från Sydamerika och ska uttalas med spänst i steget. Så här.
|