KummelKummel är en långsmal, torpedformad torskfisk med brunsvart rygg, grå sidor och vit buk. De bakre rygg- och analfenorna är sammanvuxna.
Bra att veta
Kummel är en obekant fisk för många svenskar, men i sydligare länder är den mycket populär och betingar ett högre pris än torsk. Det beror på att det goda köttet hos kummel är vitt och vackert men också något fastare och köttigare än hos sin släkting.
Kummel är inte minst en populär och uppskattad matfisk i Spanien där den går under namnet Merluza. Hur lagar man kummel?Kummelns vita och fasta kött är en delikatess och passar att tillagas på flera sätt. Det passar till att både stekas och pocheras. Eller halstras försiktigt på grillen.
Kummel passar perfekt till ceviche. Köttet blir vackert vitt och får perfekt tuggmotstånd av att marineras i lime. En genomsnittlig kummel är mindre än en torsk. Anpassa tillagning och portioner därefter. Kummel fungerar bra i kombination med bacon eller serranoskinka som smakförhöjare. |