RensadelDen klassiska festrätten omfattar hela ryggpartiet på renen; ytterfilé, innerfilé och revben. Egentligen behöver man ingen ugn för att tillaga sadel. Men det är lite lättare.
Bra att veta om rensadelPoängen med den här styckdetaljen och rätten är att viltkött blir saftigare om det tillagas "på benet".
Lågtemperera aldrig filé, innanlår eller andra möra detaljer av ren, speciellt från unga djur. Ugnen ska vara minst 125 grader varm. Köttet är så fintrådigt att det annars kan få en smetig konsistens. |
|
Hur lagar man rensadel?Tänk på sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att renfilén – som är en del av sadeln – inte tillagas på låg värme.
Gör därför så här:
Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men den kan få ligga ända upp till 90 minuter. Den behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen. Klassiker - RensadelRensadel med mandelpotatis och rödvinssås.
|