MandelpotatisMandelpotatisen får sin karaktär av den höga halten torrsubstans, vilket gör den väldigt mjölig och är anledningen till att den lätt kokar sönder. Ju längre norrut mandelpotatisen har vuxit, desto mindre och mer fast i konsistensen är den.
Skalet är ofta rödlätt och potatisen har en avlång form som böjer sig lite som en njure. Färgen är gyllengul, vilket kommer fram bra i exempelvis en smörig mandelpotatispuré. Det mesta som man kan göra med en mjölig potatissort, kan man göra med mandelpotatis. Men ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den. |
|
Bra att veta
Mandelpotatis ska snarare sjuda än koka. När det börjar bli färdig, stäng av spisen och låt den bli färdig på eftervärmen. Då kan du hindra skalet från att spricka.
Hur tillagar man mandelpotatis?Allra bäst kommer mandelpotatisens karaktär fram när den är kokt, mosad eller friterad som pommes frites eller chips. Men den kan också användas som en helt vanlig mjölig potatissort. Läs mer om mjölig potatis.
Tricket med kokt mandelpotatis är att inte låta den koka, utan sjuda, och att stänga av värmen i tid:
Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska tillaga dem, så att de blir färdiga samtidigt. Gör mandelpotatischips: Skala potatisen, och skala sedan tunna skivor av potatisen. Fördela skivorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Se till att de inte ligger på varandra. Strö över flingsalt och stoppa in dem i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Klassiker - mandelpotatis
|