|
Hur lagar man renskav?Ett större stycke kött förvandlar du enkelt till skav genom att karva det när det är halvfryst. Det får gärna vara renbog eller högrev av ren, som är smakrikt men inte så mört – om du inte gör skav.
Poängen med skav är att köttet – även om det kommer från mindre ädla styckdetaljer på djuret – är så finfördelat att det bara behöver tillbringa några minuter i pannan. Eller så kan du låta gå med i ett långkok – men då får du räkna med ett finfördelat slutresultat. Woka gärna skav. Viltsmaken – den är relativt stark hos renskav – gör sig bra med orientaliska kryddor. Eller så kan du helt enkelt ta den asiatiska matlagningstekniken och applicera den på svenska ingredienser och viltsmaker som selleri, morötter, rotfrukter, enbär, skogssvamp, osv. Marinera gärna det tunnskurna köttet innan det åker ner i en ordentligt het wok. En mer traditionell metod är att helt enkelt steka renskav i smör och att reda till en fyllig sås/gryta med grädde, timjan, kantareller och annat som hör hösten och skogen till. Du kan ersätta färsen i en köttfärssås eller i vardagens tacos med renskav för att få en lite mer spännande konsistens och smak med mer tuggmotstånd. Det blir dessutom nyttigare och ett bättre val för miljön. Klassiker - RenskavGräddstuvad renskav med svamp och potatismos.
|