Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Selleri / Grönsaker / Övriga grönsaker / Selleri 

Selleri

Stjälkselleri, bladselleri och blekselleri är samma grönsak; en ört med gröna, knapriga stjälkar med blad överst som sitter ihop i samma rot. Den gröna sellerin är släkt med rotsellerin, men på den är det alltså roten man äter, och här är det växten ovan jord. Även snittselleri, en krydda som till uteseendet liknar storbladig persilja (de är nära släktingar), förekommer.

Färsk selleri är ofta spänstig och saftig, och smaken ganska kraftig. Prova gärna att skära ner selleri i soppor och grytor för en fylligare smak. Eller använd den som drinkpinne och tilltugg i den klassiska tomatdrinken Bloody Mary.

Hackad selleri är en av de tre pelarna i fransk mirepoix och italiensk soffritto (+ lök och morötter), tyska/böhmiska suppengrün och wloszczyzna ( + hackad purjolök, hackade morötter – samt hackad persiljerot i den senare) och creole holy trinity (+ selleri och paprika) från New Orleans med omnejder. Läs mer om heliga grönsaksblandningar.

”Det går lika bra med selleri” var en vanlig fras när låtsaskockarna Werner & Werner skämtade på 80-talet. Det är inte alltid sant. Men det går nog bra betydligt oftare än vi tror.
Selleri med vit bakgrund
till produkten

Välja selleri

Titta efter spänstiga knippen utan slokande blad. Ljusare selleristånd brukar ha en lite mildare, vattnigare smak.

Lite beroende på säsong och leverans så kan knippen ha ett fåtal grova stjälkar, eller ett flertal mindre. Det är tveksamt om det innebär någon skillnad i smak, men formen kan påverka hur du hackar och skär i råvaran.

Även exemplar som sloknat fungerar i en gryta, men du borde få ett lägre pris av din handlare.

Förvara selleri

Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.

Om sellerin inte har någon förpackning, stoppa den i en plastpåse och lägg påsen i kylen.

Börjar sellerin sloka, slå in den i papper och ställ den i vatten.

Förbereda selleri

Skölj sellerin och skär bort den nedersta, grova delen och den översta, torra änden.

Skär av och spara bladen och låt dem bli härligt beska inslag i en sallad.

Selleri till grytan får gärna vara finhackad. Då slipper du fibertrådar i maten och sellerin kan smälta in i vätskan ungefär som hackad lök.

Hur tillagar man selleri? 

Selleristjälkarna kan man skära i kortare delar och använda som dippstavar till exempelvis ädeloströra med valnötter. De kan också skäras i tunna skivor och blandas i sallad, gärna med äpplen eller morötter.

Varma passar de bra i en soppa, sås eller som sellerigryta. Har du aldrig gjort sellerigryta? Utmana dig själv, se nedan.

Alla älskar inte smaken av rå selleri, men som basingrediens i grytor – bolognese m fl – så har den en förmåga att lyfta andra smaker, inte minst av kött och umami, till skyarna.

Mer smak i såser och grytor: Finhacka sellerin och låt den ge mer smak åt tomatsås, köttfärssås eller en lyxig stroganoff.

Gör en grönsakssoppa: Skär selleri i bitar och fräs med lök, vitlök och valfria grön- och rotsaker. Häll på grönsaksbuljong och vänta i 10 minuter medan din grönsakssoppa sjuder färdigt.

Gör Khoreshte karafs, en persisk sellerigryta med bladpersilja, mynta, lime och saffran. Googla receptet. 

Servera selleri

I en Bloody Mary – och du kan stjäla idén till i princip vilken tomaträtt du vill – så är sellerin en stjärna. men det kanske är vanligare att den ligger i bakgrunden – i fonden – och höjer de andra smakerna på tallriken.

För en vacker och väldoftande presentation, hyvla sellerin tunt med mandolin eller skär tunna stickor med en vass kniv till ett snyggt trassel. 

Klassiker - Selleri

Nyttigaste drinkpinnen någonsin hittar du i en Bloody eller Virgin Mary. Här går det väldigt bra med selleri.
Hackad selleri
fler grönsaker

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss