RenstekSteken på en ren består av en eller flera av de stora musklerna på djurets bakdel. En renstek är ganska mör i sig själv, inte som en stek av nöt. Låt den inte stå i ugnen längre än nödvändigt.
Bra att veta om renstekDen här styckdetaljen är mager. Att tillaga köttet som stek istället för i skivor är ett bra sätt att inte torka ut det i onödan.
|
|
Hur lagar man renstek?Låt steken ligga framme så att den blir rumsvarm, och salta den (eller lättgrava med 60 procent socker och 40 procent salt) ungefär 1 1/2 timme innan. Bryn steken runtom i olja för värmen och smör för smaken. Låt steken bli färdig i ugnen på 125 grader. Använd termometer och sikta på 55-60 grader eftersom den kommer att gå upp ytterligare några stekgrader när köttet vilar. Avnjut den omedelbart.
Renstek tvärtom: Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Släng med en kvist timjan i pannan. Grunderna när du lagar en viltstek:
Om du vill ha en rödare stek: Ta ut vid 48 grader. Om du vill ha en rosa stek: Ta ut vid 52 grader. Så lagar du tjälknöl:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. Klassiker - RenstekRenstek med gräddsås, potatis och rårörda lingon.
|