Rimma zucchini – rimma grönsakerAlla har råkat ut för det någon gång: En portion underkryddad, vattnig zucchini. Den ödmjuka grönsaken med det fina italienska namnet – som även går under sitt franska namn, courgette, eller under sitt engelska namn, squash – kräver sin kock.
Ett sätt att åtgärda det första problemet, den otillräckliga smaken, är att skära den i tunna skivor på längden. Dem kan man dränka i kryddor. Men då ökar riskerna för problem nummer två, att den tunna skivan snabbt blir överkokt och vattnig. |
|
Smaksätt med saltlagFör att få till smakrik, spröd zucchini med tuggmotståndet kvar krävs andra tekniker. En sådan är att skära zucchinin i två halvor på längden. Och att ge den ett bad i en 10-procentig saltlag i upp till en timme.
Det här är första steget mot en otroligt välsmakande zucchini – eller nästan vilken bastant, matig grönsak som helst (prova dig fram). Grilla eller stek zucchininDet som händer på kemisk/fysisk nivå är att saltet vandrar från ett område av hög koncentration, det vill säga saltlagen, till ett område av mindre koncentration, det vill säga in i zucchinihalvorna.
Sedan är det bara att grilla eller steka fram goda, rostade, rökiga smaker på grönsakens yta. Även innandömet ska bli varmt, men absolut inte mosigt. Efter en tur på värmen har du en utmärkt ingrediens till grilltallriken eller salladen. Mänga såser är goda till väl tillagad zucchini, men salsa verde eller en vinägrett smaksatt med finhackad persilja och en nypa chili är två heta tips. |
Rimma zucchini i saltlag:
10-procentig saltlag
Rimmad zucchini på grillen
|