SavoykålEtt mellanting mellan huvud- och bladkål som känns igen på sina gröna, buckliga ytterblad. Namnet (ibland savojkål) kommer från ursprunget, regionen Savoljen i västra Alperna. Kålen kan ätas strimlad i sallad, ångad (som i dolmar), eller stekt.
Bra att veta om savoykålDe mörkare kålbladen behöver tillagas innan man äter dem.
|
|
Hur tillagar man savoykål?Allra bäst smakar savojkål i varmt tillstånd, men de inre bladen går bra att strimla råa och använda i en sallad. Annars är bräsering, syrning och wokning bra tekniker att ta till.
Om kålen ska ner i sallad, förväll den gärna snabbt. Kyl ner och låt vattnet rinna av innan du blandar salladen. Bräsera savojkål: Skär kålen i bitar, bryn dem i en stekgryta och häll på buljong eller cider. Puttra dem mjuka och lägg i lite äpple mot slutet. Savojkål gör sig bra syrad: Skär kålen tunt, tunt. Tillsätt salt och kryddor. Stampa kålen så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du din syrade kål i kylskåpet, där den är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år. Den här kålsorten passar väldigt bra att woka, i strimlor eller bitar. Ugnsbakad savojkål kommer väldigt bra överens med getost och svamp. Låt dem umgås. Klassisk rätt - savoykål
Kåldolmar. En rätt som förtjänar att återupptäckas och smakförstärkas. Och savoykål är en höjdare i italiensk Ribollita.
|