Inlagda – ”picklade” – grönsakerDet korrekta svenska ordet för mat som denaturerats (tillagats) i en syrlig lag är ”inlagd”, men den slarviga anglicismen ”picklad” används allt oftare. Oavsett vilket ord du föredrar så är sanningen att man kan ha pickles till så gott som allt!
Allt syrligt fungerarPrincipen är alltid densamma och du kan egentligen pickla grönsaker med allt som är tillräckligt syrligt (och ätbart förstås). Ättika, citrussaft med hög syra (citron och lime…) och alla sorters vinäger går bra.
Pickla sött eller salt?
En ättikslag kan vara söt eller salt. I det traditionella svenska köket gör man till exempel skillnad på ättiksgurka och saltgurka. Den tidigare är inlagda i en sötsur ättikslag, den senare i en saltlag.
|
|
Recept 1,2,3-lag
Tanken med den här lagen – som du lätt lär dig utantill – är att du har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten, men se förslaget nedan som en grund. Kryddningen inom parentes kan varieras. Du kan minska mängden vatten efter smak och du kan välja andra grönsaker. En del grönsaker blir godare om de förvälls hastigt – och kyls ner hastigt – före inläggning.
1 kg grönsaker, tex morot, palsternacka, smålökar, rädisor och blomkål 2 dl ättika 4 dl strösocker 6 dl vatten (1 tsk senapsfrön) (2 lagerblad) (1 kryddmått alunpulver*) Gör så här:
1,2,3-lag för svag?
Om du tycker att 1,2,3-lagen blir för mild så går det bra att minska ner på vattnet – eller att ta bort det helt. Grönsakerna kommer ändå att släppa stora mängder vatten när sockret får verka.
Även en nypa saltFör att balansera sötman en aning, tillför gärna en nypa salt i den söta ättikslagen. På köpet får du ännu bättre urlakande effekt på grönsakerna.
PressgurkaPicklad rödlökDu kan göra precis samma sak som ovan med t ex mild lök, fänkål, rättika, rädisa, m fl. Mest populär av alla dessa är kanske picklad rödlök. Den är mild i smaken och får god konsistens av "pickling" och en vacker, rosa färg som passar till nästan vilken maträtt som helst, inte minst enklare streetfood. Enklaste lagen:
|
Recept saltgurka (salt ättikslag):Typexemplet är Västeråsgurka, men du kan förstås lägga in vilka grönsaker du vill i en salt ättikslag. Du rör ihop den – eller kokar ihop den – på samma sätt som du gör en söt inläggning, se ovan.
Ca 1kg Västeråsgurkor 3/4 dl ättiksprit (12%) 1 l vatten 0,75 dl grovt salt 1 msk socker 1 kryddmått alunpulver* Västeråsgurkorna ska vara rena och borstade. I stället för att förvälla dem så kan du koka ihop lagen och hälla den över gurkorna medan den fortfarande är het. Slut burkarna genast så har du ett innehåll fritt från kontamination. Vad är alun?Alun har en sammandragande effekt som gör grönsakerna krispigare. Du kan utelämna det om du vill. Alunpulver behöver en varm lag för att lösas upp ordentligt.
Måste man koka ättikslag?Det går ofta bra att helt enkelt röra ihop ingredienserna. Men om du vill dra ut smaker ur en viss krydda eller hjälpa svårlösliga ingredienser att lösas upp (t ex alun eller sötströ/”diabetessocker”) så är det en bra idé att koka lagen.
Pickla kantarellerSvamp går utmärkt att lägga in. Det ska vara en sort som kan ätas rå och de ska vara ordentligt rengjorda. Inlagd svamp ger en god umamikick till vilt och mycket annat.
Pickla med honungHonung fungerar utmärkt som sötningsmedel om du vill göra en inläggning på oraffinerat socker. Men var beredd på att grönsakerna blir lite segare i konsistensen och att vätskan blir grumligare och mer trögflytande.
Pickla asiatisktDen syrliga smaken av inlagda grönsaker förekommer i alla kök. Det är lätt att locka fram smaken av olika världsdelar genom att tillföra olika, typiska kryddor för en viss region, till exempel Asien: Risvinäger, ingefära, chili, stjärnanis, med flera.
Inlagt vs syratDet är lätt att blanda ihop ”inlagda grönsaker” med ”syrade grönsaker”, men de handlar om två olika matlagningsprocesser och om två olika slags syror:
|
|