Bjud på gado gadoGado gado är en matig indonesisk sallad som severas med en kraftig, smakrik jordnötssås. Ingredienserna varierar efter plats och efter årstid, men konstanten är den goda och mättande dressingen gjord på jordnötter.
”Salladen” görs ofta på ångkokta grönsaker, hårdkokta ägg, stekt tofu, tempeh (en något kraftigare sojaprodukt än tofu) och ångkokt, klibbigt ris. Perfekt vegetarisk bjudrättGado gado är en perfekt kombination av ganska söta, mycket kryddiga och samtidigt fräscha smaker. Ett annat namn för samma rätt med huvudsakligen färska grönsaker är ”lotek” (i Indonesien samsas 700 språk…).
Gado gado är även en perfekt vegetarisk bjudrätt (om du/gästen väljer bort ägget). Uppläggningen blir fantastiskt vacker och det är roligt för gästerna att själva sätta ihop sin ”sallad” med jordnötsdressing. Och alla blir mätta och belåtna, även skeptiska köttätare. Att några färska grönsaker och räkchips ingår är viktigt för att tillföra textur och krispighet. |
|
Recept på Gado GadoOm du inte råkar befinna dig i Indonesien så kan du prova dig fram med de grönsaker du gillar mest och som blir vackra på bordet och på tallriken. Grönsakerna som ingår beror som sagt på säsong och personliga preferenser, se förslagen nedan som en bra utgångspunkt:
Till jordnötsdressingen
|
Kokta eller ångade grönsaker
Så lagar du Gado Gado
Vad betyder Gado Gado?Om konversationen avtar när gästerna njuter din gado gado kan du ta upp det här: Det fina namnet betyder ungefär ”potpurri potpurri”. Flera av Indonesiens ursprungliga språk har en grammatik där man uttrycker ”flera” genom att helt enkelt säger ordet två gånger. Banan på indonesiska heter till exempel "pisang”. Flera bananer heter ”pisang pisang”.
NJUT NJUT! |