SignalkräftaSignalkräftor känns igen på den ljusa signalfläcken bakom klogreppet. De importerades från USA första gången 1969. Signalkräftan är mer aggressiv och mer härdig mot kräftpest än flodkräftan.
Bra att veta om signalkräftorEn signalkräfta är slätare, ljusare och har större och fyrkantigare klor än en flodkräfta. Klorna är ljusa på undersidan och har en ljus fläck i ”tumgreppet”.
Att kräftorna blir röda vid kokning beror på att övriga pigment bryts ner av värmen. Signalkräftor blir något ljusare vid kokning än flodkräftor. Kännare menar att honorna är godast – inte minst i augusti då äggstockarna är fulla med rom. Honorna är bredare över stjärten. Äggstockarna ligger under ryggskölden. |
|
Hur lagar man kräftor?Krondillen i lagen ska ha bildat fröställning för att ha rätt smak. Skär bort stjälkarna.
Sortera kräftorna efter storlek innan du kokar dem i – förslagsvis – tre omgångar. Börja med de största och avsluta med de minsta. Se till att vattnet kokar ordentligt. Lägg i de 10 till 20 första kräftorna, sätt på locket och vänta på att det kokar igen innan du lägger i nästa omgång. Efter sista omgången – från det att vattnet har kokat upp igen – ska kräftorna koka på svagare värme i ca 5 minuter. Kyl ner koket så fort det går när du är klar. Kokta kräftor behöver ligga i sitt eget spad för att ta smak, helst en hel dag eller längre. Om kräftorna måste ätas tidigare behöver du öka saltmängden i lagen. Klassisk rätt - kräftor
Kräftor kokta i vatten, salt, några sockerbitar och rikligt med dillkronor. Koka upp vattnet en bit i förväg så att dillen hinner ge smak.
Läs mer om hur du bjuder på en proffsigare kräftskiva. |