SvartrotInnanför det jordfärgade skalet döljer sig vackert vita ”pinnar” som tack vare den goda smaken går under benämningen "fattigmanssparris". Svartroten är släkt med maskrosen (vars späda blad för övrigt kan bli en fin vårsallad) och dyker upp i butiken framåt senhösten.
Bra att veta om svartrotDu kommer att bli klibbig om händerna när du skalar rötterna, men det är det värt.
Skölj de skalade svartrötterna väl och lägg dem direkt i ett kallt vattenbad med några droppar citron, annars missfärgas de. |
|
Hur tillagar man svartrot?Tillaga svartrot tills de är "knackish" precis som sparris – även om de inte behöver stå upp under koket och tar lite längre tid. De kan serveras som en fin förrätt eller gott tillbehör. Du kan också låta dem koka med i grytor eller skiva den, koka snabbt och släppa ner bitarna i en pastasås med räkor, till exempel.
Koka de skalade svartrötterna i lättsaltat vatten. Låt rinna av och servera med citron, smör och lite flingsalt. Precis som sparris funkar svartrötter också utmärkt med olivolja, parmesan och pinjenötter. Koka rötterna, men inte helt färdigt, och gratinera dem med parmesan och kanske en skvätt grädde i ugnen. Svartpeppar passar bra till. Gräddkoka svartrötterna och smaksätt med dijonsenap. Betrakta svartrötter som vilken rotfrukt som helst och låt dem koka med i grytan. Gremolata – det vill säga citronzest, vitlök och persilja – är väldigt gott till svartrötter. Koka rötterna, häll på lite olja och strö över blandningen. Klassisk rätt - svartrot
Svartrotsgratäng. Precis som en potatisgratäng, men festligare och ännu godare. Koka dem gärna lite mjuka i grädde innan de åker in i ugnen och riv en smakrik ost över.
|