Tomatens historiaDen vilda tomaten kommer ursprungligen från nordvästra Sydamerika och Andernas berg och det var troligtvis i Peru som allt började. Aztekindianerna började odla tomat och kallade den för xitomatl. Indianerna spred den sedan vidare till Mexico där den vita mannen "upptäckte" tomaten.
Från vargpersika till...
Tomatfrön fördes till Europa med den spanske conquistadoren Hernán Cortés expedition 1519 efter att han erövrat aztekernas rike i Mexico. Men Europeerna ansåg då att tomaten var så giftig att de kallade den vargpersika och man var länge övertygade om att tomaten var helt oätlig, rentav giftig och gav en ögonblicklig död vid förtäring. Det latinska namnet för tomat är Solanum lycopersicum. Lyco betyder varg och persicum persika.
|
...guldäpple, moriskt äpple..Tomaten spreds sedan vidare från Spanien av Morerna till andra delar av värden, men det var främst i Italien som man förstod tomatens storhet. I mitten av 1500-talet började Italienarna att odla och förädla frukterna och kallade den pomo dóro (guldäpple) eller pomp di Moro (efter Morerna) men i Nordeuropa var man fortfarande helt övertygade om att tomaten var giftig. Först på 1700-talet började övriga Europa att ta tomaten till sina hjärtan.
...pomme d'amour, love apple, kärleksäpple...
Fransmännen kallade tomaten pomme dámour som engelsmännen översatte till love apple och i Sverige blev det senare kärleksäpple. Man ansåg då att tomaten var ett afrodisiakum och i dag är tomaten en av världens mest odlade grödor och älskas av många. Först på 1800-talet hittade kärleksäpplet till våra svenska köksträdgårdar men det var först på 1900-talet som konsumtionen av tomater slog igenom ordentligt hos oss nordbor.
...till storskalig smaklöshet
Idag kan tomater vara en mindre rolig historia. Förädlingen av tomater har – kan man tycka – gått för långt. Kommersiell storskalighet driver fram tomater som må vara perfekt röda och runda, men som tappat både i smak och karaktär. Fortsättning följer...
|