Vad är Coulis?En coulis är en trögflytande sås gjord på silad puré av grönsaker, frukter och/eller bär. Den ska vara fri från klumpar och struktur och bildar gärna en "spegel" på tallriken. En coulis gjord på frukt eller bär är vanligt förekommande i desserter – till exempel ringlad över vanlig vaniljglass.
En renlärig coulisEn renlärig coulis är inte kokt och inga övriga ingredienser har tillsatts utöver den fina råvaran – men många kockar frångår den här "regeln". Ofta tillsätts socker och/eller några droppar citron vid behov. Ibland även potatisstärkelse – över värme – för att få den att tjockna.
Inte bara dessertEn gång i tiden var coulis namnet på en sås av och till kött som reducerats flera gånger. Idag är det vanligare att det används som beskrivning för en smakrik sås gjord på ingredienser från växtriket.
|
|
Skillnaden mellan coulis och puréEn coulis är helt enkelt lenare och stiligare än en puré. Ett enkelt sätt att sila purén är att – med en spatel eller slickepott – pressa den genom en finmaskig sil.
Hur uttalas "coulis"?Med ett tyst "s", det vill säga "koo-lii".
Köp eller gör egen coulisCoulis på burk finns att köpa i butiker med inriktning på franska delikatesser. Eller så gör du den enkelt själv med fin råvara – färsk eller fryst – som du kör i mixer innan du noggrant silar den.
|