Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Dessert / Klassiker / Dessertsåser

Såser till dessert

  • Stor effekt för liten insats
  • Tillför fler smaker i desserten
  • Koka hemma
  • Riktig choklad i såsen
  • Sås är snyggt

Traditionellt sett så har en saucier, kocken ansvarig för såserna, högsta status i ett professionellt kök. Utmärkta såser spelar stor roll för att skapa balans på tallriken och sätta höjd på rätterna som övriga kockar i köket tillagar. Man ska inte glömma bort att en sås kan spela lika stor roll för en dessert.
Dessert med kolasås
till produkten

Häll sås på desserten

En god dessertsås lyfter och kompletterar mycket mer än paj. Kolasås förvandlar en vaniljglass till en festdessert på några trögflytande sekunder. Syran och sötman i hallonsås får det mesta att lyfta minst en nivå. En hemmagjord vaniljsås till äppel- eller blåbärspajen är självklar, men stanna inte där. En chokladsås kan också passa till pajen. Kanske på vit choklad? Eller med lakritspulver i? Häll sås på desserten.

Enkel och svårare hallonsås

Enklare, med kärnor: En enklare hallonsås gör du genom att mixa hallon med lite florsocker, snabbt och lätt.

Svårare, utankärnor: För en elegantare såsupplevelse pressar du först hallonen med baksidan av en sked genom en sil så att kärnorna försvinner. Det tar en stund att få ihop så att det räcker till en slät hallonspegel. Men det är det värt.

Passionfrukt är också en sås

Snabbaste såsen gör du genom att dela en mogen passionfrukt i två delar och trycka ut innehållet. Passionsfruktskärnor gör sig utmärkt på en apelsinsallad, över en mousse eller pannacotta, eller på glass. Några sötsyrliga kärnor över en maffig chokladkaka är inte heller fel. Tänk på att frukten ska vara riktigt skrynklig för att vara mogen.

Recept på egen kolasås

Hemmagjord kolasås är lika enkel att göra som den är god att äta.

Gör så här:
Låt 2 dl vispgrädde, 50 gram smör och 1 dl råsocker koka ihop i cirka 10 minuter. Smula i 1/2 tsk flingsalt och låt såsen svalna lite. Ringla den över glass och servera med rostade nötter, till exempel.

Gör egen vaniljsås

Det är väldigt enkelt att göra vaniljsås. Gå förbi pulvren och färdigsåserna i butiken och leta fram en fin vaniljstång i bakhyllan. Några äggulor, lite gräddmjölk  och socker senare har du en vaniljsås som är som en klapp på kinden av en snäll mormor.
Gör så här:
Rör ihop 5 äggulor och 1 dl strösocker i en bunke. Dela en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Låt fröna koka upp med i 3 dl grädde och 1 dl mjölk. Häll mjölkblandningen över äggulorna medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt den sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna och servera till en god paj.

Godaste chokladsåsen till jordgubbar

Om du hör till dem som inte gillar vit choklad kommer du ändå att älska vit chokladsås med apelsinzest som man låter rinna sakta över en skål halverade jordgubbar. Om du redan uppskattar vit choklad kan vi gå direkt på receptet:

Recept på enklaste, godaste chokladsåsen

  • Koka upp 4 dl vispgrädde.
  • Häll den över 400 g hackad vit choklad.
  • Riv skalet från 2 ekologiska apelsiner med ett zestjärn och blanda ner i såsen.

Chokladsås på riktig choklad

Visserligen går det att göra chokladsås på kakaopulver, men den blir mycket mer trögflytande, fyllig och förförisk om du gör den på riktigt bra choklad. Prova Cru Hacienda från Felchlin, eller någon annan sort med en kakaohalt på uppemot 74 %.

Gör så här:
  • Koka upp 5 dl grädde, 2 1/2 dl socker och 1/2 vaniljstång.
  • Häll gräddblandningen över 125 g hackad mörk choklad.
  • Rör om och häll långsamt över god vaniljglass.

Chokladsås med sprit i

Var försiktig med spriten i chokladsåsen. En matsked cognac eller lagrad rom räcker långt. Vill ni ha mer, servera spriten i ett glas bredvid istället.

Chokladsås med sting

För att få lite hetta i chokladsåsen ovan, låt en 1/2 färsk chilifrukt koka med i grädden. När du väljer chili, ta hellre en mildare sort så att det finns smakutrymme kvar för chokladen. Hettan ska vara som ett eftertryck, inte dominerande.

Kryddig chokladsås

Prova att låta kryddor som kardemumma och stjärnanis koka med i grädden när du gör chokladsåsen. Sila bort kryddorna när du häller den varma grädden över chokladen.
Dessert med hallonsås
Det mesta löser sig med lite sprit.

Martin Isaksson
​
Chokladfabriken, om smaksättning av t ex chokladsåser
Blev det tokigt? Värm försiktigt och vispa igen.

​Martin Isaksson
Chokladfabriken
fler klassiker

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss