Vad betyder sauteuse och sautera?”Sauteuse” är köksfranska och kommer från verbet ”sauter” som betyder ”att hoppa”. En sauteuse har lite högre, rundade sidor som gör att kocken – med en knyck med handleden – kan få råvarorna i pannan att hoppa runt och tillagas snabbt och jämnt.
Som en fransk wokPrincipen när kocken sauterar i det franska köket är densamma som när det wokas i asiatiska kök:
|
|
Det ska gå fort
Ett vanligt misstag när man sauterar (eller wokar) är att det går för sakta. Grönsakerna och annat som åker ner i pannan får ligga för länge och blir mjuka och genomkokta i stället för svedda och krispiga. därför behöver ha "allt på plats" innan sauteringen börjar.
"Allt på sin plats"
”Mise en place” är också köksfranska och betyder ungefär ”allt på sin plats”. Med hjälp av praktiska, tåliga och hygieniska skålar ser kocken till att preparera alla råvaror innan hen hettar upp sauteusen. Att stå och hacka, skära och putsa under själva sauteringen hinns inte med.
Praktiska skålar för när du ska sautera hittar du här: PS mise en place-skålar |