Vin till sparrisSparris anses vara svår att kombinera med vin eftersom både vit och grön sparris innehåller oxalsyra och naturlig glutamat som kan utveckla en besk och metallisk smak i kombination med vin. Därför behövs lite kunskap när du kombinerar sparris och vin:
1. Tillaga sparrisen
Nivåerna av oxalsyra och glutamat minskar när sparrisen tillagas, vilket är bra. men du behöver ändå tänka till:
2. Bygg en smakbrygga
En smakbrygga fungerar som en bro mellan maten och vinet, en diplomat mellan två bråkiga parter som låter båda komma till tals i munnen. Sparris serveras så gott som alltid tillsammans med någon form av smakbrygga – en enkel sås med lite fetma eller ett salt och knaprigt tillbehör – som underlättar sparrisens umgänge med vinet.
|
|
3. Servera med fett och salt
Fettet som enar vinet med sparrisen kan komma från smält smör, hollandaisesås, bearnaisesås eller som en god olja ringlad över. Sälta går att hitta i en riven stark ost som parmesan, västerbotten, lagrad prästost, eller en lufttorkad skinka. Vanligt salt i någon trendig eller otrendig form går också bra.
4. ...och/eller en smaksättare
Rostade nötter, färska örter eller citron är smaker som är goda på sparris och som du också kan leta efter i vinets smak.
5. Vita, friska, örtiga viner
Kombinera gärna sparris med vita, friska, fruktiga viner som låter sparrisen ta plats men som samtidigt bjuder på en god smakkompis i form av friskhet och arom. I Tyskland äter man massor av sparris och därför fungerar många av de fina tyska vinerna utmärkt.
5. Sparris och Riesling
Förmodligen den mest klassiska – tyska – vindruvan till sparris. Smakerna går isär, men många skulle välja en torr och frisk Riesling som skär genom – till exempel – den balanserade kombinationen av fetma och syra i en hollandaise.
6. Sparris och Grüner Veltliner
Om du frågar en österrikare så ska det vara druvan Grünler Veltliner till sparris. Det är smaken av gräs och örter i den här vindruvan som anses passa extra väl till sparris.
7. Sparris och Sauvignon Blanc
Alla älskar inte tonerna av nässlor och krusbärs/vinbärsbuske i den här druvan (i viner från den nya världen kan de vara mycket starka), men de kan spela fint med ört-tonerna i sparris. Det smakar helt enkelt sommar.
7. Sparris och Chardonnay
Kanske inte en klassisk vinkombination med sparris, men viner på Chardonnaydruvan har ofta en smörighet och/eller en nötighet som trivs med de rostade nötterna och/eller någon av de smörhaltiga såserna ovan.
|