ÅlDen här ormlika fisken går inte att ta miste på. En fullvuxen ål har svart rygg, silvriga sidor och vit buk utan bukfenor. En sammanhängande fena sträcker sig från ryggen till analöppningen. Fjällen är ”dolda” långt inne i huden.
Viktigt att veta!
En kombination av flera faktorer har gjort att ålbeståndet håller på att kollapsa. Arten befinner sig nära utrotning och tills vidare – om du tycker att den här fisken ska få existera även i framtiden – så ska du inte äta ål. Alls.
Det finns ingen odlad ålÅlen har en lång och invecklad fortplantningsprocess som gör den – tills vidare – omöjlig att odla. Det som felaktigt kallas "odlad ål" är vildfångad ål som göds i fångenskap – innan den har hunnit föröka sig och säkra släktets fortlevnad.
|
|
Hur lagar man ål?Ålen är fet och köttet är "köttigt" och fast, vilket är det som gör den till en stor matupplevelse. Innertemperaturen ska upp betydligt högre än annan fisk, ända upp till 70 grader.
Ål kan ätas kokt, stekt och rökt. ”Luad ål” och ”halmad ål” är varianter där fisken har tillretts med smakgivande rök och ugnsvärme. Ägg och syrliga ingredienser passar med ålens "feta" – och eventuellt rökta – smak. Rätt innertemperatur ål70 grader.
Klassisk rätt - ål
Flatrökt ål med äggröra på kavring.
Rödmärkt och utrotningshotadOm du älskar ål – ät den inte under de närmaste åren.
|