TuppSällsynt i svenska butiker, bland annat på grund av modern kycklinguppfödning, men också på grund av liten efterfrågan. I specialiserade butiker finns ibland importerade franska tuppar att köpa.
Bra att veta
Det är inte enligt regelboken, men du är inte ensam om du använder kyckling när du lagar Coq au vin. Däremot är en gryta gjord på äkta tupp något helt annat. Det här djuret väger 3 till 4 kilo och har en djup köttsmak. Se några tips nedan hur du får ett bra resultat.
|
|
Hur lagar man tupp?Tupp och höna passar till grytor av samma sort. Alla styckdetaljer på de här djuren är betydligt större än hos en kyckling och därför bör du koka dem tills köttet lossnar från benen. Det tar ca 2 timmar. Den smakrika vätskan i grytan tjänar på att kokas ner. Koka även gärna en len och smakrik buljong på ben och skrov som du har separerat från köttet.
Ha samma typ av vin – men inte nödvändigtvis samma prislapp – i grytan och i glasen. Gärna en Pinot Noir från Bourgogne eller en Cotes du Rhone. Blå druvor, exempelvis Syrah, ger inte en lika fin färg på grytan. Undvik eklagrade viner (i all matlagning). De ger en besk smak efter kokning. Även tanniner (t ex i en ung Cabernet Sauvignon) ger oönskade, kärva bismaker. Klassiker - TuppCoq au vin med champinjoner, schalottenlök, rökt sidfläsk och rödvin. Ha i en klick tomatpasta, inte så mycket för smakens som för färgens skull.
|