ÄlgskavAtt skära upp viltkött i tunna skivor som ”skav” är ett gammalt sätt att ta tillvara på hela djuret. Resultatet är ett mycket finskuret kött med alldeles lagom tuggmotstånd.
Bra att veta om älgskavSkav är ett lätt sätt att lära sig laga vilt.
Du kan utgå ifrån att allt skav från klövdjur beter sig ungefär likadant i pannan. I matvarubutiken hittar du även ”viltskav”. Det kan kännas onödigt anonymt, men det är fortfarande en produkt som kommer från världens bästa kött. |
|
Hur lagar man älgskav?Ett större stycke kött förvandlar du enkelt till skav genom att karva det när det är halvfryst. Det får gärna vara älgbog eller högrev av älg, som är smakrikt men inte så mört – om du inte gör skav.
Poängen med skav är att köttet – även om det kommer från mindre ädla styckdetaljer på djuret – är så finfördelat att det bara behöver tillbringa några minuter i pannan. Eller så kan du låta gå med i ett långkok – men då får du räkna med ett finfördelat slutresultat. Woka gärna skav. Viltsmaken – den är oftast ganska mild för älgskav – gör sig bra med orientaliska kryddor. Eller så kan du helt enkelt ta den asiatiska matlagningstekniken och applicera den på svenska ingredienser och viltsmaker som selleri, morötter, rotsaker, enbär, skogssvamp, osv. Marinera gärna det tunnskurna köttet innan det åker ner i en ordentligt het wok. En mer traditionell metod är at helt enkelt steka älgskav i smör och att reda till en fyllig stuvning med grädde, timjan, kantareller och annat som hör hösten och skogen till. Du kan ersätta färsen i en köttfärssås eller i vardagens tacos med skav för att få en lite mer spännande konsistens och smak med mer tuggmotstånd. Det blir dessutom nyttigare och ett bättre val för miljön. Klassiker - ÄlgskavTacos på älgskav. Kanske ingen klassiker – men det borde vara det.
|