BifftomaterEn stor tomatsort, det hörs på namnet. Den är rundad, något platt och även konsistensen är biffig, eller ”matig”, åt det mjöliga hållet.
Bra att veta om bifftomaterDet finns även gula bifftomater.
På grund av storleken blir även skivor och klyftor stora och passar mindre bra för en nätt sallad. Coeur de boeuf heter en bifftomat med veckad struktur på ytan. ”Boeuf” betyder biff och den här har ungefär samma egenskaper som sin namne. Den här sorten kan skifta i grönt och vara god och mogen ändå. |
|
Hur lagar man bifftomater?Bifftomater är, på grund av sin kompakta konsistens, lätta att skiva och rinner inte ut. En stor, tunn skiva är perfekt till hamburgaren/vegoburgaren.
Skivor av bifftomat kan även stekas eller grillas hastigt på hög värme – just som en ”biff” – för att få en smakrik yta. Eller stek halva bifftomater med snittytan neråt i pannan. En halv bifftomat kan fyllas med röror, kött, grönsaker, smält ost, med mera. Klassiker - BifftomaterFull English Breakfast med stekt bifftomat. Toppa med smält cheddar om frukosten inte är stabbig nog.
|