Chokladfondant
Välja choklad till fondantChokladfondant är som mörk choklad framburen av värme och krämighet. Var därför lite petig när du väljer choklad. Gå förbi bakhyllan och leta bland chokladkakorna istället, där priserna börjar bli högre och innehållsförteckningarna kortare.
|
Alla gillar choklad. |
|
Recept chokladfondantReceptet har skapats av Sveriges kanske främsta chokladkonditor (och världsmästare med kocklandslaget, med mera) Martin Isaksson. Det här och andra proffsiga chokladrecept hittar du i boken Chokladfabrikens desserter.
200 g osaltat smör 1 dl strösocker 4 ägg (200 g) 4 äggulor (110 g) 1 dl vetemjöl 200 g mörk choklad vispgrädde
Gott till chokladfondantÄven om fondanten är huvudnumret, är det du serverar till avgörande för dessertupplevelsen. Kall vaniljglass till den varma fondanten är en klassisk och svårslagen kombination, men många andra glassmaker gör sig också bra. Fruktig mango, hallon, passionsfrukt eller mynta, till exempel. Andra fina tillbehör är färska halllon, en citrussallad (kanske med lite lakritspulver?) eller tunt skivad stjärnfrukt och jordgubbar.
En enkel grundprincip är att möta upp den mörka, varma, fylligt söta smaken av choklad med tillbehör som är motsatsen: Kallt, syrligt, lätt och fräscht, etc. Provbaka alltidEn välbakad fondant ska vara rinnig inuti. Går den för länge i ugnen och börjar stelna i mitten är hela poängen borta. Eftersom alla ugnar är olika är det värt besväret att provbaka ett exemplar. Man vill inte bjuda på en omgång ovanligt hårda muffins.
|
Förereda chokladfondantEftersom chokladfondant inte innehåller bakpulver kan den förberedas, redan dagen innan om det behövs. Förvara formarna i kylen tills de ska gräddas.
Saltat eller osaltat smörSmör tillför inte bara smakförhöjande fett, utan även en härlig sälta. I konditorköket använder man hellre osaltat smör för att själv kunna bestämma exakt hur salt resultatet ska bli. En nypa salt ger en spännande smakbrytning.
Rätt form till fondantChokladfondant gräddas alltid i en portionsform. Oftast är den i porslin, men blir ni många kan man göra den i engångsformar. Eftersom engångformar är tunnare och gör att fondanten blir färdig fortare är det extra viktigt att provbaka ett exemplar för att se att den håller sig rinnig inuti.
Porslinsformen är att föredra. Den kan man antingen smöra, smöra och sockra eller till och med lägga remsor av bakplåtspapper i för att snabbt och smärtfritt få upp fondanten ur formen. Vissa väljer att vända uppochner på formen och stjälpa upp mästerverket på tallriken. Andra serverar fondanten direkt ur formen. Det blir prydligt, men man missar effekten när den härliga chokladsmeten rinner ut ur fondanten vid första skedtaget Servera chokladfondantNär chokladfondanten är på plats på tallriken, pudra lite kakao över den varma chokladbakelsen. Lägg kakaopulver i en tesil och skaka den försiktigt över varje tallrik. Dels är det stiligt, dels förstärker kakaon chokladdoften.
|
Om det är bjudning: planera. Ingen vill svettas medan gästerna väntar. |