Så känner du igen en fin havskräftaHavskräftor är en fantastisk råvara – många (kockar) har den som favorit över hummer och andra mer "upphöjda" skaldjur. Men det finns ett litet aber med havskräftor:
Kvaliteten kan variera mycket från ett exemplar till ett annat. Det är till exempel vanligt med havskräftor där det eftertraktade köttet har blivit "smetigt" i konsistensen. Det finns flera teorier om varför det är så och eventuellt finns det andra orsaker än att kocken helt enkelt har låtit den koka för länge. Men – när det ställs fram ett fat med läckra havskräftor på bordet – så finns några små knep för att plocka på sig de finaste, godaste exemplaren: |
|
1. Leta efter böjda kräftstjärtarNyfångade, nykokta havskräftor ska ha kvar sin krökta form – som en märla – även när de når matbordet.
2. Leta efter spänst i kräftstjärtenHåll upp kräftan över ryggskölden med ena handen och testa spänsten på stjärten med den andra:
3. Kläm över "höften" på kräftanNär du ändå har havskräftan i din hand: Placera tumme och pekfinger på varsin sida om den tjockaste delen av stjärten, precis där den möter ryggskölden. Kläm och känn. Det ska vara ordentlig spänst och motstånd, nästan hårt.
NjutOm du har alla rätt ovan så har du sannolikt ett toppenexemplar på din tallrik. Skala och njut.
|