HavskräftaDet här långsmala djuret med tio ben är nära släkting med hummern. Den är betydligt mindre och röd-gul-rosa i färgen. Klorna är avlånga.
Bra att veta
Havskräftan jämförs ibland med sötvattenskräftor, men i smaken har den större likhet med hummer. Havskräfta fiskas året om, till skillnad från hummer.
|
|
Hur lagar man havskräftor?Koka levande havskräftor i ”Bohusvatten” – 1,5 msk salt/liter vatten – och eventuellt med dill som smaksättare. Den färdiga kräftan ska ha en fin sälta och bra tuggmotstånd.
Sortera kräftorna i stora och små och beräkna tiden efter när vattnet kokar igen. Mindre kokas 3 minuter, större ca 5 minuter. Havskräfta blir lätt överkokt och smetig/mjölig i konsistensen. En havskräfta som har kokat en gång ska inte koka igen. Lägg gärna råa, större havskräftor – som du har kluvit på mitten på längden – direkt på grillen. Ta bort magsäcken och tarmen före grillning. Börja med köttsidan och utsätt den för hög direktvärme under kort tid. Koka en utmärkt fond på skalen innan du slänger dem. Klassisk rätt - havskräftor
Grillade havskräftor. Pensla med en blandning av (oliv)olja, vitlök, hackad persilja, salt och peppar (eller en nypa piri-piri). Pensla även under grillningen. Garnera med citron.
|