Flap steak, skirt steak och hanger steakdet cirkulerara en massa platta stekar med tillgjorda namn som passar perfekt på grillen, men vilken är vilken och var sitter de på djuret? Inte nog med att samma detalj kan ha flera namn på olika språk, i olika länder styckar man dessutom sina djur på olika sätt. Vi försöker reda ut begreppen:
Mer om njurtapp hittar du här Mer om flankstek hittar du här En liten redogörelse för övriga platta stekar för grillen hittar du nedan: |
|
Vad är flap steak?
“Flap steak" är en tunn stek som styckas högre upp på nötdjurets mage/sida, framför bakbenen.
Vad är skirt steak?
"Skirt steak" är ytterligare en variant på tunn stek som styckas från djurets undersida – men längre fram (strax bakom frambenen) än en "flank steak".
Vad är hanger steak?
"Hanger steak" är detsamma som "njurtapp" på svenska. Det är en inre muskel som sträcker sig mellan lungor och mage. Njurtapp är inte det vackraste av namn, därför kallas den här styckdetaljen ibland även för "slaktarbiff". Det namnet kommer i sin tur från "butcher's steak", ett namn som lär komma från att slaktaren gärna behöll den här detaljen för sig själv.
Vad är onglet?
"Onglet" är franskans lite vackrare ord för njurtapp/hanger steak/butcher's steak.
|