Njurtapp
Rätt innertemperatur njurtappStekgrader över medium rare rekommenderas inte med den här styckdetaljen:
|
|
Hur lagar man njurtapp? Stek eller grilla köttet hastigt och på hög värme. Dela en hel njurtapp längs den stora hinnan och grilla eller stek de platta köttbitarna hela som de är.
Njurtapp ska inte genomstekas, då blir den seg och torr. Sikta på rare eller medium rare och låt köttet vila före servering. Köttet måste skäras över muskelfibrerna för att bli lättuggat och aptitligt. En bra idé är att skära vackra, tunna skivor åt gästerna så att du kan kontrollera att upplevelsen av det smakrika köttet blir den rätta. En del uppskattar njurtappen för att den har en djup smak som påminner om lever (och att detta skulle bero på att den håller upp djurets inälvor). Andra menar att leversmaken bara kommer fram om njurtappen är överkokt Bra att veta om "slaktarstek"/"slaktarbiff"
Namnet för tankarna till inälvsmat, men njurtapp är en köttdetalj. Den här V-formade muskeln sitter djupt inne vid mellangärdet och håller bland annat djurets lungor och diafragma på plats. Den får jobba hårt och har en kraftig, god köttsmak.
Det franska namnet ”onglet” används även på svenska. Det engelska namnet är ”hanging tender” eller ”butcher's steak”. Det senare lär bero på att slaktaren ofta behöll den här fina men udda biten för sig själv. På svenska krogar har namnet "slaktarbiff" eller "slaktarstek" börjat användas, antagligen för att det låter godare än njurtapp. |