Förbered sallad som ett proffs
Torr utanpåSkölj den och torka den ordentligt. Fukten ska vara inuti salladsbladet, inte på dem.
|
|
Konsten att skölja salladTa isär salladshuvudets blad för hand. Ta bort de yttersta bladen och allt som ser det minsta visset ut. Skölj i kallt vatten. Se till att inga fläckar med jord dröjer sig kvar.
Det är viktigt att torka salladen noggrant igen. Kvardröjande fukt kan göra salladen vattnig och kommer att spä ut eventuell dressing och/eller såser på tallriken. En salladsslunga gör jobbet lättare. I stället för salladsslunga kan du vira in salladsbladen i en släng som du formar till en påse. Greppa ändarna som försluter påsen och slunga knytet torrt. Pigga upp salladSallad som är hel men hängig kan du ofta pigga upp med ett bad i isvatten i en halvtimme eller så. Glöm inte att salladen måste droppa av ordentligt efteråt.
Blött papper funkar också för att väcka trött sallad till liv. Eller lägg en fuktig släng över. Kylskåpet torkar ut grönsaker i allmänhet och sallad i synnerhet. Har du förberett genom att hacka grönt, täck det med en fuktig släng. Ska man skära sallad?Svaret är att vissa salladssorter kan reagera med fula, bruna kanter om de skärs med kniv – men inte alla. Att nypa av salladen med fingrarna är ett säkrare sätt.
Förbereda mâchesalladJust den här sorten har ofta en del rötter och jord kvar när du hittar den i affären. Nyp bort rötterna med fingrarna – men inte så högt upp att bladen faller isär. Skölj noggrant vid behov.
Var noga med hygienenNär det dyker upp misstänkta fall av matförgiftning på restauranger så är det ofta griskött, kyckling eller köttfärs som får skulden. Men de allra vanligaste bärarna av till exempel salmonella är olika typer av sallad och blad. Det beror på att bakterierna som orsakar utbrotten trivs i jord och blöta miljöer och på att sallad sällan desinficeras genom tillagning. Var noga med att skölja sallad och annat grönt. Använd bara rena redskap.
|