NötfärsRiktig köttfärs består av mycket fint hackat kött, inte av en jämn smet. För lite smak beror antagligen på för låg fetthalt – fettmängden i svensk köttfärs får vara högst 15 procent.
Bra att veta om nötfärsHögrev, bringa och bog är bra val om du ska mala själv. Beräkna 100 till 125 gram per person till biffar och 75 till 100 gram till köttfärssås.
|
|
Hur lagar man nötfärs? Att ha blandat kött i färsen – både från olika delar och från olika djur – ger en större och djupare smak. Italienarna använder gärna sardeller som smakhöjare i köttbullar och frikadeller. Fläskfärs och/eller grädde gör nötfärsen saftigare.
Hamburgare och andra biffar ska vara luftiga med fin struktur, bearbeta inte köttfärsen så länge att den blir smetig – då blir den kompakt och trist vid tillagning. 5 proffsiga hamburgertips Köttfärs som ska ätas rå mals av finare styckdelar. Råbiff görs traditionellt på innanlår, men även flankstek/kållap är ett smakligt val. Köttet till råbiff ska vara kallt vid malning, men inte på tallriken eftersom kallt fett är hårt och smaklöst. Råbiff ska ätas ljummen, så att råvarans fina smak kommer fram. Klassiker med nötfärsKöttfärssås, köttbullar, pannbiffar, hamburgare, lasagne, frikadeller, järpar, köttfärslimpa, moussaka (med lika delar lammfärs), piroger, pastaknyten, med mera.
Sås till nötfärs |