Så förvarar du kål
Svalt men inte kalltKålhuvuden mår bra i svalen, grönkål kan du gärna förvara en tid i en plastpåse. Målet är – precis som med (betydligt mer ömtålig) sallad – att plantan ska vara fuktig inuti men inte utanpå.
Sin egen originalförpackningLåt kålhuvudet vara helt så länge det går, ytterbladen funkar utmärkt som förpackning. När du delar kålen torkar snittytorna och behöver skäras bort.
|
|
Förvara blomkålBehåll gärna butikens förpackning på för bättre hållbarhet. Rå blomkål i pappers- eller plastpåse håller i upp till en vecka i kylen (troligen mer, men den kan tappa i smak och fräschör). Förvara gärna med stjälksidan nedåt för att bevara fuktigheten.
Buketter som skurits upp försämras betydligt fortare. Kokt blomkål har kort hållbarhet i kylen. Grönkål i påseGrönkål är allra godast nyskördad. Om den har legat ett tag, stänk lite kallt vatten på och förvara kallt i en plastpåse.
Skilj på rotfrukter och grönsakerGröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.
Så syrar du kålAtt syra kål är ett slags sätt att förvara den. Och det är enkelt: Skär vitkål tunt, tillsätt salt och kryddor, stampa kålen så att saltet går in, packa i en glasburk och förvara i rumstemperatur i två veckor. Klart! Så enkelt är det, men läs gärna mer:
Syra grönsaker som ett proffs Fryst grönkålLadda frysen med grönkål när det är säsong. Repa av bladen och förväll dem snabbt i lättsaltat vatten. Kyl ner i kallt vatten med isbitar i. Låt rinna av och krama ur vattnet, stoppa i påsar och frys in.
Spänst i kallt vattenGrönkål som har blivit mjuk får tillbaka en del av sin spänst om du lägger den i kallt vatten i kylskåpet. Låt den ligga ett dygn, inte mer.
|